Followers

20 Jan 2013

Waiting for my baby 20 Jan 2013
Lilypie Pregnancy tickers

Khai & Firdaus 31st March 2012

Khai & Firdaus 31st March
Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Wedding tickers

Barakallah laka, wa barakallahu alaika wa jamaa bainakuma fi kulli khair 31st March 2012
Daisypath Wedding tickers

Engangement Day

Engangement Day
Daisypath Anniversary tickers

Saturday, March 24, 2012

Undangan Majlis Pernikahan Khaireyah & Firdaus

Saya dengan ini ingin menjemput siapa siapa yang berkelapangan ke majlis pernikahan saya pada :

Sabtu, 31 March 2012
Di Kg Parit Jabir, Benut,Pontian,Johor

whish is next week on Saturday.

Jemput datang ye.

Nuw da ada di kampung. Seharian busy kemas rumah. Kaki letey sangat.
Banyak yang nak di review. Tapi rasanya tunggu after wedding la.

Ok taa semua. Mohon doakan majlis saya berjalan dengan baik n selamat.

Selamat menjadi isteri untuk diri sendiri.
Selamat menjadi suami kepada awak di sana.
:)

Monday, March 19, 2012

Tutorial : paper flower

Hi hi! lama tak update di sini.
Lately memang sgt2 busy. My day it just another two weeks more.
Fuhh fuhh

Dan di kala 2 minggu lagi ni saya sempat buat Paper flower lagi 30 bijik.
Belum siap semua. Baru 14. Another 16 more to go.
Fuhhh

Ok ni saya tunjuk sket camne buat paper flower yang agak simple.
kalau google memang banyak sangat tutorial.
So cari yang simple. Yang tak perlu buat kelopak 1 by 1.
Tutorial ni ambil dari How About Orange punya websrite.
Cuma bezanya saya tak guna material kain & stiffen spray dan microwave macam dia buat.
Saya straight away pakai paper. Mual2 try 1. Jadi plak.
So trus buat untuk semua bunga.

1 )
Mula2 potong bentuk bunga dengan 6 kelopak. Saya malas nak ukur2. So saya download je template. Just google image "paper flower template". So korang akan jumpe gambar bunga macam saya dapat kat bawah ni.

Tapi malangnya bile print, disebabkan saiz die larger than A4 size, maka jadilah hasil print macam saya dapat kat bawah ni. Belasah je la.

2)
Apa saya buat ialah saya gunting bentuk bunga tu dan cuba cantumkan menjadi bentuk 6 kelopak yang sempurna.


3)
Haa inilah hasilnya...Ok la kan.


4)
Pastu korang kene lipat dua kelopak tadi sebanyak 3 lipatan supaya dapat 3 line kat tengah2 bunga tu macam kat bawah ni. Faham x? Just lipat 2 je. Kite nak line tu je. 6 kelopak kalau lipat 2-- 3 kelopak jumpa 3 kelopak.. Faham kan. Buat la macam mana pun asal dapat line2 tu. Kite nak dapat 6 kelopak actually,


5)
Gunting lagi 2 bentuk bunga. Sebab kita perlu 3 bunga.

6)
Haa. Lepas tu buat macam ni :
- Bunga yang pertama : Gunting 1 line ikut line yang dah buat tadi,
- Bunga yang kedua : Gunting 1 kelopak.
- Bunga yang ketiga : Gunting 2 kelopak.

Hasilnya :
- Bunga yang 1st : still ada 6 kelopak
- Bunga yang 2nd : tinggal 5 kelopak
- Bunga yang 3rd : tinggal 4 kelopak

Kelopak yang digunting tu kan jangan dibuang. Kite akan guna as a kelopak jugak.
So skang kita ada 5 bunga actly --> 6,5,4,2,1


7)
So bila dah gunting. Kita akan gam plak. Caranya gam dengan menindih 1 kelopak diatas kelopak disebelahnya.
- Bunga yang ada 6 kelopak akan tinggal 5
- Bunga yang ada 5 kelopak akan tinggal 4
- Bunga yang ada 4 kelopak akan tinggal 3
- Bunga yang ada 2 kelopak digulung dan gamkan (macam dalam gamabr)
- Bunga yang ada 1 kelopak digulung dan gamkan (macam dalam gamabr)

So bunga2 kita akan ada kelopak --5,4,3,2,1

And last step is to curl the bud. Cara nak curl kan just gulung guna pensel or pen je. Gulung ke belakang. Macam dalam gambar tu.


Potong sikit muncung kat bawak bunga tu supaya senang nak camtum. Tu yang nampak berlubang kat tengah bunga tu.


8)
So siap la. Lepas tu cantumkan semua bunga2 tadi menjadi 1 bentuk 3D flower. Cantum semua tu guna Hot Glue atau saya panggil gam tembak.

Siap!



Selamat mencuba.

Friday, March 16, 2012

Petua untuk pipi kemerah-merahan dan memerahkan bibir

Tadi jumpa kawan saya masa lunch. Dia kata kawan die beritahu --panjang plak sequel die-- petua kalau nak pipi kemerah merahan bak rose gitu masa kahwin nanti :

Selama sebulan makan sehelai kelopak rose merah setiap hari.

Haaa sila makan semua makan pengantin. Tak dapat nak bayang macam mana nak makan. Tapi nak try carik la nanti. hikhik. Walaupun saya lai 2minggu je. Beli 2 kuntum ok la kan. Worth trying kan..

Dan petua untuk bibir merah ialah :

Tumbuk halia sikit bagi air kelua sikit2 and sapu kat bibir setiap malam.

Dan petua unutk make up tak merekah nanti mase wedding day :

Cuci muka setiap hari dengan limau nipis. Yang ni memang dah try. Kulit akan rasa licin)


Ok selamat mencuba ye bakal2 bakal pengantin.

Tuesday, March 13, 2012

TQ tag - guy's side


Sama ja macam nikah punya hari tu. Cuma tuka color je.

So sad

Sedih sangat hp yang selalu ambil and simpan gambar prep kawen hilang.

waaaaaa hilang.

and semua gambar secara automatiknye hilanggg.

sedih tol.

tak sempat nak transfer.

so tak dapat nak update blog ni.

sedih tak terhingga :'(



<mood masih bersedih>

Thursday, March 1, 2012

Teaser : Nikah attire


Owh i miss this blog

Hi Hi bloggers.

Its already March! Its March!!!


I'm so nervous and panic!

Wahhhh baju xsiap jahit lagi.

Bunga belum buat lagi.

Hantaran tak gubah lagi.

Aiyooo!



By the way ni bunga baru Kawa-ii Shop


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...