Followers

20 Jan 2013

Waiting for my baby 20 Jan 2013
Lilypie Pregnancy tickers

Khai & Firdaus 31st March 2012

Khai & Firdaus 31st March
Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Wedding tickers

Barakallah laka, wa barakallahu alaika wa jamaa bainakuma fi kulli khair 31st March 2012
Daisypath Wedding tickers

Engangement Day

Engangement Day
Daisypath Anniversary tickers

Thursday, April 26, 2012

Perihal Felt Paper

Tak tau orang panggil Felt paper ke felt fabric.

Saya panggil paper sebab die keras macam paper.

Lately saya berjinak2 dengan dunia felt. Try2 beli felt untuk buat bunga.
Cadangnya nak buat handbouquet macam Intan Norazam buat tu tuk reception belah lelaki nanti.

Mula2 beli felt kat kedai Bunga Reben kat Jalan TAR (yes! i love Jalan TAR)
Beli yang size A4 punya. Kalau yang solid color harga die RM2.50 sehelai. Beli 5 helai percuma 1 helai.
Kalau yang jenis polkadot mahal sket RM3.50 sehelai.
So mula2 nak try saya beli 5 helai tuk 2-2 jenis. Dapat la percuma 2.

So try buat bunga macam Intan buat tu.
(Amazingly MIL suka plak bunga tu. Die mintak sample kain sikit nak try pastu terus kirim nak beli felt tu lagi)

Lepas tu saya terus google2 pasal harga felt ni. Manala tau murah kan.
Then saya jumpa blog ni.
Die jual felt RM0.90 je. Murah!! Tapi masa jumpa blog tu die baru je habis buat promosi harga. Sehari je lepas promosi tu.
Terus emel die kalau nak beli bole dpat gak tak harga promosi tu. Skali die bagi.
Saya dengan pantasnya order sebanyak 36pcs. hehe.

Tapi terpikir plak bile Google2 tu ada tulis Poly Felt dengan Acrylic felt.
Bila tanya2 orang rupanya Felt ni ada 2 jenis Polyester dengan Acrylic.
Acrylic kertas die lembut sikit dan tebal. Dan harga dia mahal.
Kalau polyester kertas die kertas dan nipis dan xsedap. Dan murah.

Ni Poly Felt
Poly Felt lagi
Acrylic Felt. Tengok color die pun vibrant dan cantik.
Felt Polkadot.
So yang saya beli kat Kedai Bunga Reben tu yang Acrylic. Dan Yang RM0.90 tu yang polyester.
Ahaa baru ku tahu.

Personally saya suka acrylic la. Lembut je. Nak jahit pun best.

Ok ni enough pasal felt. Nak tunjuk hasil yang dah siap. Hihi






 Okay. Sekian perihal felt saya. Seronok menjahit felt sekarang. Kalau HB tu dah jadi akan di upload ye. Kalau tak upload faham2 la. hehe. InsyaAllah jadi. :)


Tuesday, April 24, 2012

Review : Baju Nikah

Ok sekarang review baju nikah hari tu plak.

Saya cuma ada satu baju je iaitu baju nikah.
Itulah baju nikah itulah baju sanding. So i make the best of it.

Baju saya pakai material Bridal Satin. Beli kat 1st Impression Jalan TAR. RM?? saya lupa. Around RM20++ semeter. Tak samapi RM30 la yang pasti. Saya beli 4 meter. Lepas tu beli lining kain cotton 3m harga dia RM3.8/m beli kat Kamdar.

Tailor ku ialah Kak Intan di Paya Jaras Sungai Buloh. Tailor yang sama untuk baju nikah Kerry.
Masa pergi tempah baju tu. Saya takde ape2 contoh pun. Redah pun.
Sampai2 bila Kak Intan tanya nak buat baju ape?
Saya cakap nak dress. Lepas tu saya lukis dress tu. Time lukis tu actly saya terbayang baju Kate Middleton punya dress.
Saya cakap nak ade button bungkus kat blakang dengan kat lengan.
Kak Intan tengok lepas tu die kate "ooo, nak buat dress princess cut la eh"
Die kata die boleh bayang macam mana. Die kate boleh buat. "yeay!"

Bile tanya harga berapa. Die kata RM90.
Tapi Kak Intan suggest buat lining sebab kain ni panas sket kalau tak lining.
So double up kos jahit termasuk lining RM180.

Saya buat baju kosong ja. Takde beading sebab nak jahit beading sendiri.
Hasil dah siap tanpa beading lupa nak snap.

Macam yang di post before ni. Inspiration baju nikah ku ialah baju Ana Dahlia and baju tunang Syera Ayob. hehe

So inilah hasinya :



Gambar yang kat atas tu semua belum jahit lagi actly bunga2 dia. Letak2 gitu je.

Ni hasil yang dah siap sepenuhnya :








Actly saya lupa ambil lagi satu part. Kat bahu-lengan. Saya buat ala-ala baju Syera Ayob masa tunang tu. Aish lupa plak nak snap.  Baju pulak ade kat kg.

Nampak tak kat lengan tu. 

Ok dah. Cukup la gambar2 tu. From time to time saya upload details baju ni lagi.

Thursday, April 19, 2012

Review : Hand Bouquet

Ok review HB pulak.

My lovely HB is made by Intan Norazam dearie.

Tanx Intan. Saya beli yang felt flower n small size.
Color terserah kat Intan tapi mesti ade biru.

So here's the HB

Source : Intan Norazam's Blog




Wednesday, April 18, 2012

Review : Tutorial DIY Veil nikah

Ok ni 1st review after beberapa minggu kawen. Sorry la lambat sket. Busy manjang. Skang prepare tuk bertandang bulan Mei nanti.

Ok ni review DIY Veil Nikah hari tu,

Material saya guna kain net lembut. Beli kat 1st Impression kat Jalan Tar.
Harga tak ingat plak. saeries lupe.
Saya beli 1meter je. Sebab saya kecik kan. 1Mmeter tu da cukup labuh untuk saya.

Saya gunting net tu bentuk D macam gambar kat bawah.


Lepas tu saya patch kan border lace yang kat bawah ni. Border lace ni beli kat Kedai Bunga Reben kat Jalan Tar. Harga die RM15/meter.

Saya beli dalam 4meter. Tapi banyak lebey la. Tuk Veil ni perlu dalam 2meter gak.

Balance border lace tu saya guna tuk baju nikah. Reveiew later nanti saya buat ye.


Haa ni la border lace yang di patch tu. Tapi yang ni tak jahit lagi. Try letak2 ke dulu.



Ni hasil2 yang dah siap. Gambar kawen yg dari kamera kawan2.


Kalau tengok saya ada jahit 3D flower yang guna kat baju tu kat veil sket.






Ok tak rakan2?

Thursday, April 5, 2012

Selamat pulang Puan Khaireyah!!

Hye im back as Puan Khaireyah.
Hari ni 1st day masuk bekerja setelah 10 hari bercuti.
Wedding berjalan dengan baik.
Ade benda sedey jadi during the wedding - saya xdapat tengok nikah sebab duk dalam bilik takde orang panggil. Hb patah. hahaha

Tapi ape pun i enjoy during the day.
Life after married already started.
And i'm happy :)

Tunggu review saya ye.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...