Followers

20 Jan 2013

Waiting for my baby 20 Jan 2013
Lilypie Pregnancy tickers

Khai & Firdaus 31st March 2012

Khai & Firdaus 31st March
Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Wedding tickers

Barakallah laka, wa barakallahu alaika wa jamaa bainakuma fi kulli khair 31st March 2012
Daisypath Wedding tickers

Engangement Day

Engangement Day
Daisypath Anniversary tickers

Monday, March 19, 2012

Tutorial : paper flower

Hi hi! lama tak update di sini.
Lately memang sgt2 busy. My day it just another two weeks more.
Fuhh fuhh

Dan di kala 2 minggu lagi ni saya sempat buat Paper flower lagi 30 bijik.
Belum siap semua. Baru 14. Another 16 more to go.
Fuhhh

Ok ni saya tunjuk sket camne buat paper flower yang agak simple.
kalau google memang banyak sangat tutorial.
So cari yang simple. Yang tak perlu buat kelopak 1 by 1.
Tutorial ni ambil dari How About Orange punya websrite.
Cuma bezanya saya tak guna material kain & stiffen spray dan microwave macam dia buat.
Saya straight away pakai paper. Mual2 try 1. Jadi plak.
So trus buat untuk semua bunga.

1 )
Mula2 potong bentuk bunga dengan 6 kelopak. Saya malas nak ukur2. So saya download je template. Just google image "paper flower template". So korang akan jumpe gambar bunga macam saya dapat kat bawah ni.

Tapi malangnya bile print, disebabkan saiz die larger than A4 size, maka jadilah hasil print macam saya dapat kat bawah ni. Belasah je la.

2)
Apa saya buat ialah saya gunting bentuk bunga tu dan cuba cantumkan menjadi bentuk 6 kelopak yang sempurna.


3)
Haa inilah hasilnya...Ok la kan.


4)
Pastu korang kene lipat dua kelopak tadi sebanyak 3 lipatan supaya dapat 3 line kat tengah2 bunga tu macam kat bawah ni. Faham x? Just lipat 2 je. Kite nak line tu je. 6 kelopak kalau lipat 2-- 3 kelopak jumpa 3 kelopak.. Faham kan. Buat la macam mana pun asal dapat line2 tu. Kite nak dapat 6 kelopak actually,


5)
Gunting lagi 2 bentuk bunga. Sebab kita perlu 3 bunga.

6)
Haa. Lepas tu buat macam ni :
- Bunga yang pertama : Gunting 1 line ikut line yang dah buat tadi,
- Bunga yang kedua : Gunting 1 kelopak.
- Bunga yang ketiga : Gunting 2 kelopak.

Hasilnya :
- Bunga yang 1st : still ada 6 kelopak
- Bunga yang 2nd : tinggal 5 kelopak
- Bunga yang 3rd : tinggal 4 kelopak

Kelopak yang digunting tu kan jangan dibuang. Kite akan guna as a kelopak jugak.
So skang kita ada 5 bunga actly --> 6,5,4,2,1


7)
So bila dah gunting. Kita akan gam plak. Caranya gam dengan menindih 1 kelopak diatas kelopak disebelahnya.
- Bunga yang ada 6 kelopak akan tinggal 5
- Bunga yang ada 5 kelopak akan tinggal 4
- Bunga yang ada 4 kelopak akan tinggal 3
- Bunga yang ada 2 kelopak digulung dan gamkan (macam dalam gamabr)
- Bunga yang ada 1 kelopak digulung dan gamkan (macam dalam gamabr)

So bunga2 kita akan ada kelopak --5,4,3,2,1

And last step is to curl the bud. Cara nak curl kan just gulung guna pensel or pen je. Gulung ke belakang. Macam dalam gambar tu.


Potong sikit muncung kat bawak bunga tu supaya senang nak camtum. Tu yang nampak berlubang kat tengah bunga tu.


8)
So siap la. Lepas tu cantumkan semua bunga2 tadi menjadi 1 bentuk 3D flower. Cantum semua tu guna Hot Glue atau saya panggil gam tembak.

Siap!



Selamat mencuba.

11 comments:

n0rraslida alias said...

cantek!!!

ciksusu said...

nice!! :)

cik enul said...

finally!!!!
thanks 4 sharing..puas carik tutorial yg ringkas,padat dan mantap mcam niyh!
thanks sgt2...

iffah imani said...

cantik..tq....4 ur sharing...

IMaH said...

Cantik sgt! Tq for this tutorial. Bolehlah saya cuba lepas ni

eruniahasano87 said...

cntik..guna kertas apa yerk..

iedaurora said...

i adore ur work, nnt ieda nak try DIY....

Nurul said...

cantik cantik cantik!!=)

nuha hayati said...

wah..mantap kaii! ganbatte ne :)

Cik Saila said...

sebelum ni tgk tutorial dkt google tp xteringin pun nk try..tp bila tgk tutorial dkt blog ni terus rasa nk try :))

Anna said...

cantek...n mudah rasanya...cuma nak tanya sangat2..pakai kertas apa yer????

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...