Followers

20 Jan 2013

Waiting for my baby 20 Jan 2013
Lilypie Pregnancy tickers

Khai & Firdaus 31st March 2012

Khai & Firdaus 31st March
Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Wedding tickers

Barakallah laka, wa barakallahu alaika wa jamaa bainakuma fi kulli khair 31st March 2012
Daisypath Wedding tickers

Engangement Day

Engangement Day
Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, April 24, 2012

Review : Baju Nikah

Ok sekarang review baju nikah hari tu plak.

Saya cuma ada satu baju je iaitu baju nikah.
Itulah baju nikah itulah baju sanding. So i make the best of it.

Baju saya pakai material Bridal Satin. Beli kat 1st Impression Jalan TAR. RM?? saya lupa. Around RM20++ semeter. Tak samapi RM30 la yang pasti. Saya beli 4 meter. Lepas tu beli lining kain cotton 3m harga dia RM3.8/m beli kat Kamdar.

Tailor ku ialah Kak Intan di Paya Jaras Sungai Buloh. Tailor yang sama untuk baju nikah Kerry.
Masa pergi tempah baju tu. Saya takde ape2 contoh pun. Redah pun.
Sampai2 bila Kak Intan tanya nak buat baju ape?
Saya cakap nak dress. Lepas tu saya lukis dress tu. Time lukis tu actly saya terbayang baju Kate Middleton punya dress.
Saya cakap nak ade button bungkus kat blakang dengan kat lengan.
Kak Intan tengok lepas tu die kate "ooo, nak buat dress princess cut la eh"
Die kata die boleh bayang macam mana. Die kate boleh buat. "yeay!"

Bile tanya harga berapa. Die kata RM90.
Tapi Kak Intan suggest buat lining sebab kain ni panas sket kalau tak lining.
So double up kos jahit termasuk lining RM180.

Saya buat baju kosong ja. Takde beading sebab nak jahit beading sendiri.
Hasil dah siap tanpa beading lupa nak snap.

Macam yang di post before ni. Inspiration baju nikah ku ialah baju Ana Dahlia and baju tunang Syera Ayob. hehe

So inilah hasinya :



Gambar yang kat atas tu semua belum jahit lagi actly bunga2 dia. Letak2 gitu je.

Ni hasil yang dah siap sepenuhnya :








Actly saya lupa ambil lagi satu part. Kat bahu-lengan. Saya buat ala-ala baju Syera Ayob masa tunang tu. Aish lupa plak nak snap.  Baju pulak ade kat kg.

Nampak tak kat lengan tu. 

Ok dah. Cukup la gambar2 tu. From time to time saya upload details baju ni lagi.

35 comments:

eruniahasano87 said...

Cantik sangat sis..apa pun selamat pengatin baru :)

Fathanah said...

cantik!

Cik Zimie said...

cantiknya baju u.suka tengokkkkk.kreatif buat sendiri fabric flowers tu ;)

S.n.Fariza said...

comel sgt bunga dan dress itu.

aNNor said...

cantik! u made it!

Dira said...

dear, sangat cantik baju tuh :)

dilla nadila said...

bestla..pandai and ade mase untuk buat sume ni sdri..Diela tringin sgt nk buat sndri..tp tu la, mse xcukup..keje pun busy je..
d.i.y ape yg trmampu je ni...

neway, congrats darl!!

SOULMATE is said...

Cntiknya!sukala

Gadis said...

cantikk...=)

ni@ @in said...

CANTIK SGT2...

nuha hayati said...

ok comel. kaii bunga yg kt bawah tu tak rosak ke mase duduk dan terhempap2?

ka-ii said...

Dear All,

Tanx sume. xprasan pun comment ni sume. tak masuk notification

Nuha: xrosak pun. mase duduk i kembangkan dress tu kedepan so xrosak la.

.:shura shushi:. said...

Color fov i tu..Cantik :)

puan.mila said...

seyesly cantik sgt2!! murah plak tu :D

ka-ii said...

wahaa thanx shura shushi dan puan mila. hihi

Sharz said...

awak!! cantik sgt dress awak!!

memang murah sebab baju nikah saya RM170..tapi bukan stail princess cam awak.. =)

:: Riri-Fatieha ::~ said...

oppss.. me too ada buat desing mcm ni... letak 3d flower then tambah pearl kt keliling dia.. tp bukan utk bju kawin.. hehehe baju nak pegi kenduri kawin je...

farta said...

congrats... tgh jalan2 nengok veil terserempak blog sis... murah gila kos jahit bju tuh :)

chezaza said...

boleh saye dptkn contact akk tailor tu tak??

nadya said...

cantik la.. very cute ble ade pearl tu.. nk alamat/contact no akak tailoress tu kt Paya Jaras blh kn? reply kt emel sy plez..

yaya ayarus said...

Nak no hp kak intan paya jaras boleh? yaya_ayarus1605@yahoo.com Thanks ;)

Eisha mohd rodzi said...

Salam... boleh bg cntc no k.intan tak??? aishah.istiq@gmail.com Thanks;)

jue_Leanna said...

Hye, can i get kak Intan's no and address please? pm to my email k..
ami_yana138@yahoo.com.my

Anonymous said...

Salam, nak phone num. kak intan paya jaras pls. Tq

Email: syriawonderland@yahoo.com

Zurinna Abdollah said...

salam, boleh bg no tepon n alamat kak intan paya jaras x.

email:zurinnabintiabdollah@gmail.com

Anonymous said...

salam. sy nk no tepon n alamat kak intan paya jaras.

email : zurinnabintiabdollah@gmail.com

thanks.

bella said...

hai, boleh pm no tel dan alamat kak intan tu jugak? thank you :)

Nik Atiqah said...

Salam. Hi, ur wedding dress sgt fabolous. Bole dapatkan no hp kak intan dan alamat dia tak?
Thanks :)

Nik Atiqah said...

Oh lupa, awk boleh reply ke emel saya nikatiqahmohdariffin@yahoo.com

Thanks again :)

Anonymous said...

Bye..cntik bju u..leg dptkn no phone k.Intan

Anonymous said...

Hai..please send kak intan phone no..ke sitinurazizahramli@yahoo.com..tqs dear

Anonymous said...

Salam..nak mintak no fon kak intan boley?

Email kite shida8606@gmail.com

nurul ain said...

Assalamualaikum sis

Boleh saya daptkan nmbor kak intan jgak. Terima kasih.

Anonymous said...

Boleh tak sy dptkan no telefon kak intan? Tailor sy last minit cancel tak dpt commit jahit baju sy. Pls thanks.

mohammadnorhidayah@gmail.com

Radziah Mohamad said...

Salam sis, minta emel no kak intan ke haffera@gmail.com terima kasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...