Followers

20 Jan 2013

Waiting for my baby 20 Jan 2013
Lilypie Pregnancy tickers

Khai & Firdaus 31st March 2012

Khai & Firdaus 31st March
Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Wedding tickers

Barakallah laka, wa barakallahu alaika wa jamaa bainakuma fi kulli khair 31st March 2012
Daisypath Wedding tickers

Engangement Day

Engangement Day
Daisypath Anniversary tickers

Sunday, December 18, 2011

DIY : bunga pahar

Tada.. inilah bunga pahar buatan saya yang tak seberapa. Ambil masa dalam 2 minggu untuk siapkan 100 batang. Buat guna bunga tisu. Kos tak banyak sangat. Rasenye dalam RM50 je. Saya buat 50 putih 50 biru.



Close up sikit.



Ini yang belum dikembangkan bunganya. Lepas dah buat dalam 30 batang baru realize yang nak maintain bunga tisu agak susah sikit. Yela tisukan. Sifat tisu ni mudah kemek sebab die lembik. So bila da kembangkan bunga tisu tu tak bole letak kat lantai lama-lama. Sebab die akan penyek dan jadi tak kembang. So saya kene letak dalam pasu nak bagi die mantain kembang. Tapi saya letak dalam botol air mineral je la. Tak kuasa la pulak nak beli pasu banyak2. Lepas tu bile pikir2 balik kalau nak bawak balik kampung ni payah jugak nak letak dalam kereta. Sebab die makan space. So lepas tu baru saya decide tuk tak kembangkan bunga yang selebihnya tu. Kat kampung nanti baru kembangkan. So senang la nak bawak balik nanti.




Ini bahan2 tuk buat bunga pahar ni.

Tisu warna biru beli kat ikea RM11.50 dapat 50 keping. 1 keping bole dapat 3 bunga. So 1 bungkus bole dapat 150 bunga.

Tisu putih tu beli kat kedai 1Malaysia RM0.80. 1 bungkus dapat 20 bunga. So untuk 50 bunga perlu dalam 3 bungkus je.

Kain net beli kat Kedai Reben kat Jalan Tar. 1 meter RM2.50 tapi dapat diskaun RM2. Untuk 50 bunga perlu dalam 1 meter 1/2.

Reben beli kat Semua House RM0.45 satu. Saya beli 10 untuk 100bunga pahar tu 5 biru 5 putih so total RM4.50.

Plaster gam tu RM1. Perlu dalam 3 je.

Lidi beli kat Semua House 1 pack ada 145 harga diA Rm2.40 kalo tak silap.

Dawai putih beli kat Semua House jugak. 1 pack ada 50. Saya potong 2 dapat 100. Harga lupa berapa. Tapi  rasa dalam seringgit lebey je.

Silver ties takde dalam gambar lupe nak masukkan. Guna untuk ikat net dan reben. Beli kat semua house jugak . 1 pack ada 500 RM1.50



Cara dia sama macam yang Kina buat. Potong bulat tisu. Lepas tu stapler dan masukkan dawai putih. Kemudian renyuk2kan layer by layer (ada 12 layer).






Ini gambar setelah direnyukan.

Buat banyak2 macam ni
Lepas da renyukkan. Potong reben dan net ( bentuk 4 segi agak2 muat nak masuk telur). Lepas tu belit semua tu pada lidi guna selotep gam tu. Dah siap!

Bunga yang sama juga saya akan letak di hantaran dan pelamin. Bunga2 tu dah siap semua tinggal untuk dikembangkan sahaja.


Ini bunaga tisu yang dah selamat dikembangkan. Kene jaga elok2 supaya tak kemek. 




Selamat mencuba ye.


Tata~

25 comments:

Sfarlina said...

good idea! thanks for sharing dear!

ka-ii said...

No probs. selamat mencuba.

nuha said...

dear, mantopnye diy!. nuha wat buat jugak tapi belom terbuat2. bahay tangguh2 keje nih. selamat berkenalan~~ >.<

ka-ii said...

hi nuha. selamat berkenalan. buat sikit2. i buat hari2 menda ni. sikit2 siap akhirnya..

(''_'') said...

Nice!!!Jimat dan murah cuma kne rajinla kn...


eriqueetiqaz.blogspot.com

n0rraslida alias said...

slm perkenalan! diy! sy suke! cntek!!!!

ka-ii said...

hai linda. terima kaseh boleh cuba. tutorial tengok kat blog kina.hee

dhiera said...

nice!! hari tu saya buat pakai crepe paper. rasa ye tisu lagi jimat kan?

nur~mohd said...

mana nak dapat tisu color2 ni ek?

ka-ii said...

hi nur : beli kat ikea. satu beg rm11.90/11.50. ade color merah hijau biru purple putih hitam pink xingat color pe lagi ade.

iedaurora said...

ieda pun DIY bungan pahar dari tisu but difrent verse ^_^

Chubby Hanna said...

awak, macam mana nk pasangkan batang lidi tu ek?

ka-ii said...

Chubby Hanna : alamak camne ek nak explain. saya dah xde dah barang2 tu semua. kalau x bole wat tutorial. basically saya lilit2 kan semua bunga n net n ribbon tu kat batang lidi tu guna pelekat putih. just letak bunga kat hujung lidi then lilit plekat putih tu. bila sampai bawah sikit letak plak net then lilit lagi ke bawah. sampai bawah sikit letak lagi ribbon then lilit lagi. macam tu je dear.

Norhelmi Zainal said...

nak ikat reben tu cmne yer? :)

Anonymous said...

Curгently it loоks liκе Movable Typе
іs the ρrеfеrreԁ blogging plаtform available right noω.
(from what I've read) Is that what you'rе using on your blog?


Hеre is my web page how to get rid of ringing in ears
Also see my web page - http://ringinginearstreatment.blogspot.com

Siti Noor Hashimah Bt Mohamad Said said...

salam.. camner nak masukkan dawai tu lepas stapler?

Anonymous said...

I do not knοw whether іt's just me or if everybody else experiencing problems with your blog. It looks like some of the written text on your posts are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them too? This could be a problem with my browser because I'vе had this happen
befогe. Сhееrs

Αlso vіsit my ωebѕitе; girls 20" bike With 6 Gears
My site :: best Girls bikes Reviews

Anonymous said...

Нello! Do you use Twitteг? I'd like to follow you if that would be ok. I'm definіtеly enjoying your blog аnd look forωaгԁ to neω
updates.

Alѕo visit my page ... Electric Motor Scooter For Adults
My page :: sit on electric scooters for adults

Anonymous said...

Thanks for your marvelous ρostіng! Ι definitely enjoyeԁ гeaԁing it, you cаn be a grеat аuthor.
Ι will make suгe to booκmаrk youг blog and will come bаck very soon.
I want to encоurage continue your great postѕ, have a nіce day!


Heгe iѕ my web-ѕite - increase jump

Anonymous said...

Kеep this going please, great јob!


Μy blog :: birmingham plumber

Anonymous said...

Нey thіs is somewhat οf off tοpic but I was wanting to know if blogs uѕe WYSIWYG editors or іf you have to manuallу code ωith HΤML.
Ι'm starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

Here is my web-site; breast enlargement

Anonymous said...

Rіght noω it sоunds like BlogΕngіne is the best blogging platfoгm available rіght now.
(from what I've read) Is that what you are using on your blog?

Feel free to visit my blog post: how to lose belly fat

Anonymous said...

Right noω it appеarѕ likе Drupal is the best blоgging platform out there right nοw.
(from what I've read) Is that what you are using on your blog?

My web page :: bigger boobs naturally

Anonymous said...


http://www.petinsuranceuks.co.uk Be careful if you are shopping around for new insurance and your dog has a pre-existing condition that is currently covered e.g. You need to be realistic and face the fact that you can't control all the things in your life and some situations are bound to happen.

Syahinas mohd tauhid said...

dear cmne nk kembgkn tisu tu??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...