Followers

20 Jan 2013

Waiting for my baby 20 Jan 2013
Lilypie Pregnancy tickers

Khai & Firdaus 31st March 2012

Khai & Firdaus 31st March
Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Wedding tickers

Barakallah laka, wa barakallahu alaika wa jamaa bainakuma fi kulli khair 31st March 2012
Daisypath Wedding tickers

Engangement Day

Engangement Day
Daisypath Anniversary tickers

Sunday, May 6, 2012

Tutorial : Felt Flower

Ok sebab ada yang mintak suruh buat tutorial bunga felt yang saya buat ni :



Maka saya telah pun ambil gambar untuk tutorial.

So here we go the tutorial :

Mula2 potong kain felt saiz. Panjang ikut panjang size A4 sebab saya beli memang dah A4 size. Lebar die 2.3 inchi

Lipat 2 felt tu dan pin kan

Kemudian guntingkan jalur2 macam dalm gambar tu. Lebar die agak2 je dalam 1cm.

Bila cukup 7 jalur gunting terus jalur tu. Kire felt 2 cm yang kita potong tadi akan dapat 3-4 set macam ni. ikut macam mana lebar yan kita potong

Then jahit kan jelujur sepanjang jalur2 tu. Jangan matikan dulu jahitan. Nampak x jarum saya dengan benang tu.


Pastu sambung jahitan ke tempat kita start jahitan jelujur tadi. Sebab tu saya kata jangan matikan dulu jahitan tadi

Then start tarik benang tu so felt tu akan bercantum. Taik sekuat hati sampai membentuk bunga.

Haaa dah terbentuk pun bunga. Patu baru boleh matikan jahitan.

Haaa siap.

Lepas tu jahit lagi satu bunga untuk letak atas dia. Depends color macam mana yang kita nak. Saya suka depan polkadot belakang solid color.
Lepas tu amik button. Ni contoh kat belakang button tu. Masukkkan dawai kat lubang tu.

Pastu masukkan dawai kat celah lubang 2 bunga tu.


Haa ni gambar bahagian belakang bunga tu. Contoh cara nak matikan  dawai tu.

Nil ah contoh dah siap bunga felt. Ready untuk buat HB.


Ok sekian tutorial bunga felt dari saya. Semoga membantu ye.

6 comments:

Sharz said...

love this tutorial!!! jelas dan terang! =D

Sfarlina said...

nice beb! even da lps majlis..tp i suka dgn tutorial ni!

nuha hayati said...

menarik kaii..pasni tunjuk la pulak mcm mna nk cantum kuntum2 bunga jf HB.

eruniahasano87 said...

TQ sis tutor yg sngat2 menarik..nanti leh tak tnjukkn cmna nk buat pemegang hb tu yerk heheh tq :)

dhiera said...

love it!!!
benang tu pakai benang jahit biasa tu ea?

Sha SHM said...

Tu felt keras ke lembut?jenis polyester ke acrylic?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...