Followers

20 Jan 2013

Waiting for my baby 20 Jan 2013
Lilypie Pregnancy tickers

Khai & Firdaus 31st March 2012

Khai & Firdaus 31st March
Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Wedding tickers

Barakallah laka, wa barakallahu alaika wa jamaa bainakuma fi kulli khair 31st March 2012
Daisypath Wedding tickers

Engangement Day

Engangement Day
Daisypath Anniversary tickers

Thursday, November 29, 2012

Tutorial : Chiffon pearl flower

Oraits!! seperti yang dijanjikan. Sebab ramai request..so here's the tutorial of this 3D flower :



Bunga yang saya letak kat baju nikah hari tu..




1. 1st potong kain chiffon bentuk empat segi tepat.
Ukuran yang saya selalu guna 1.5inch x 7.5 inch.
Saya ni ukuran yang paling sesuai untuk dpt bunga yang size die xbesar xkecik. Just nice.
Kalau nak bunga besar lagi just besarkan ukuran tu.
Kalau nak kecik lagi just kecilkan lebar je. Panjang 7.5inch tu jgn diubah. Sebab kalau pendek nanti bunga ni akan jadi melengkung.

Gambar ni terlupa nak rotate. Lebar 1.5inch. Panjang 7.5inch

2. Lepastu lipat 2 kain tu. Dan kita akan jahit bahagian yang bertemu tu. Yang bahagian 1.5 inch tepi tu.


Macam ni.

Close up sikit.


Jahit sampai hujung ye. Saya guna jahitan kia. Kalau nak lagi cepat dan kukuh jahitla pakai mesin jahit.



3. Lepas dah jahit tu. Terbalikkan kain tu. So bahagian jahit tadi akan jadi bahagian dalam.

Tak berapa kemas sangat. Kalau pakai mesin lagi kemas. Tapi xpe..xnampak pun nanti,

4. Lepas tu, lipat dua kain tu macam dlam gambar. Kire bahagian yang 1.5inch tu dilipat kedala. So die akan jadi lagi pendek. Sebab kain Chiffon tu lembut so kene pin la keliling die. Nanti kang lari2 plak kain tu.


 5. Lepas tu jahit jelujur keliling kain kat bahagian hujung yang bertemu tu. Janagn matikan benang lagi ye. Jelujur tu lagi rapat lagi cantik nanti. Lagi rapat jelujur lagi berkedut bunga lagi cantik (in my point of view lah)


6. Ok lepas dah jahit jelujur then tarik benang yang belum dimatikan tu macam dalam gambar

Ni hasil dah habis tarik benang. Bahagian belakang.


Ni bahagian depan. Dah siap tarik barulah matikan benang tu.



7. Step seterusnya ialah jahit pearl kat bahagian depan bunga. Masukkan benang dari bawah. Then masukkan pearl. Then cucuk jarum ke bawah balik. Ulang2 sampai 3x agak kukuh then matikan kat bahagian bawah bunga.

Close up sikit.
 8. Ok siap!!






Bunga ni kalau malas jahit saya ada jual. Boleh tengok kat FB : kawaiishopblog






9. My next project. hehe


Harap tutorial ni membantu. Selamat mencuba!

8 comments:

nuha hayati said...

tegarnye kaii jahit satu-satu..siap bole jual lagi tu. keep it up dear :)

mama mia said...

u jual ke? mcm mane kalau nak order??

mimie said...

suka singgah blog ni sbb bnyk diy tutorial :)

QasehSuci said...

Bagusnya...tak.kedekut ilmu...sharing is caring

lovely said...

dik macam mana kalau nak oder ye?

ienalina ismail said...

Cantik & kemas.

Anonymous said...

Boleh bg no.contact x?nk order

miss crafter said...

cantikknye,,sgt membantu tutorial akak,,,kite nk try jugak la pasni,, heee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...