Followers

20 Jan 2013

Waiting for my baby 20 Jan 2013
Lilypie Pregnancy tickers

Khai & Firdaus 31st March 2012

Khai & Firdaus 31st March
Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Wedding tickers

Barakallah laka, wa barakallahu alaika wa jamaa bainakuma fi kulli khair 31st March 2012
Daisypath Wedding tickers

Engangement Day

Engangement Day
Daisypath Anniversary tickers

Monday, November 19, 2012

pregnancy week 31 and 3D/4D scan

Salam,

Rasa bersalahnya dah lama tak update di sini. Busy yang amat.
Tak dan nak update selalu.
What's new what's new..hurm too many..


Pregnancy:-
- Now dah 31st week! Wow!! cepat masa berlalu. Loya semua totally hilang la of cos.
- Berat makin naik. Dah naik 12kg dah sekarang.
- Dah minum air gula untuk kali yg kedua. (hari ni keluar result)
- Dah kene enjet kancing gigi. Tangan akan lenguh dan sakit untuk beberapa hari.
- Dah tau jantina baby!!!! Its a baby girl. Buat 3D/4D scan dekat klinik Umra Shah Alam. 
- Di minggu2 sekarang ni saya makin cepat lenguh kaki kalau berjalan. Takdela jalan byk mana pun actly. tapi lenguh macam dah jalan 1km.
- Baby makin aktif gerak. Selalu aktif malam je. Skang siang dan malam die aktif. Kadang2 nak buat kerja pun tergendala. Kene layan die gerak dulu. Nak2 kalau die tendang tepi perut. Sakit tuh.
- Kalau baby gerak aktif cepat2 saya bukak tengok perut turun naik hihi. Lawak pun ada. Kalaulah bole tengok ape die buat kat dalam tu.
- Ada kawan cakap kalau nak tengok baby main. Tutup lampu bile malam. Lepas tu suluh lampu kt perut. Nanti baby akan letak tangan or kaki die kat perut. So kite bole nampak la bentuk kaki die kt perut kite. Kawan buat jadik. Saya buat xjadik pun. Huu
- Saya ada baca gak..kalau nak ransang pemikiran baby, bile baby tengah gerak2 tu, misal kate die tendang belah kiri..ketuk perut belah kanan and cakap dengan baby  "baby kick here". buat samapi baby betul2 kick belah kanan plak. Main2 dengan die selalu macam tu. Yang tu pun saya buat tak jadik2. haha
- Saya baca kat Majalah Pa&Ma banyakkan makan gajus untuk ransang otak baby. Kacang pistachio jugak. MIL belikan kat kelantan 2kg pistachio & 2kg gajus semua skali RM120. Sekilo pistachio RM40. Tak tahulah murah ke mahal tuh. Sila makan puas2.
- HB saya turun. 10.2 huu. Hari ni checkup. Harap2 naik. Dah makan kerang dah, ikan bilis, ayam. Janganla turun lagi. Nurse kate kerang mengandungi iron paling tinggi. 
-Barang baby?? Hoho haram xbeli lagi. selamba tak? hihi

Ni senarai expo baby yang terdekat ni :
-Pigeon Monthly Special : 1Nov - 30 Nov 2012
- Mother, Baby & kids Expo - PWTC - 23-25 Nov 2012
- Pureen warehouse sale - 24-25 Nov 2012
-4th maternity & Children Expo - Mid Valley - 30Nov - 2 Dis 2012


3D/4D scan :
Kene register dulu dengan Jez. (google je 3d/4d scan). Lepas tu baru die bagi date available. 
Then book tarikh n time kite nak. 
Then baru die bagitau kat mana tempat yg available untuk kite pergi. 
Bayaran RM100 untuk 4D scan. Tambah lagi RM100 kalau nak buat detailed scan. So total RM200. Detailed scan tu die akan scan everything. Die carik baby punya jari cukup 5 tak. Cari jantung baby, cari otak baby-semua part la medula oblongata, serebelum, serebrum semua tu la. 
Kalau tulang baby die akan tunjuk radius, ulna dan tulang2 lain. 
Die akan carik pankreas, kidney, hati.
Die akan calculate semua ukuran termasuk air ketuban, berat, tinggi. Berat baby 1 900++gram je baru. okla kan.
Kire memang detail lah. 
Baby saya buat perangai tak senonoh. Die korek hidung masa orang scan die. Uh comel btol.
Die tidur masa orang scan. Kejut2 pun tak mau bangun. Siap menguap lagi. Lepas tu tidur dengan kaki2 sampai kat muka. Haha comel je budak kcik ni.
Hidung baby ikut saya itu yang confirm! Rasa nak melonjak bile Jez bagitau baby girl. Happy Happy!
Siapa2 nak buat 3D/4D scan make sure buat before 30th week. Bace kat pamplet tu la die kate camtu.
Saya suggest pergi masa week 27, 28 or 29. Baby dah besar sket so bole tgk jelas sket semua part2 baby. Muka pun boleh tgk jelas.
Untuk 1st baby pergi la. Excited tau. Buat memory kite nanti. Mereka akan bagi semua gambar yg diorang snap dgn video skali. Ukuran2 pun die akan bagi. 


Hidung saya!

Fahma x pic ni? ni nak tunjuk baby girl ye. 

Ok die korek idung di situ ye.

ni la ukuran yang saya cakap. detail kan..

Wah banyak lagi nak update.

Sekarang tenga buat HB baru, tak siap lagi,
Sibuk jait beading lagi.
Barang baby xjahit lagi,
Bisnes lagi. 
Mini sewing machine dah sampai nanti saya wat review.
Later la update.

Owh ye ni Beadwork yg saya jahit last few week.


Kalau nak tempah beadwork kat saya boleh je. Tapi lepas bulan Mac la ye. Sekarang dah sangat busy. Upah beadwork RM50 sahaja. Tak masuk kos material. Kos material akan di charge accordingly ikut material yg saya guna. 

Owh ye project bunga pearl ni pun sedang berjalan. Dah siap semua nanti. Sedia untuk dijual. RM15 for 20 pieces. Ade dlm 9 color. Bunga ni agak renyah n ade pearl so die mahal sket la. Nanti saya buat tutorial. 



2 comments:

Nn said...

cute la gmbr baby korek idung tu. suke tgk.

Rina Ellisa said...

baby korek hidung comil je.. hehehehe.. :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...