Followers

20 Jan 2013

Waiting for my baby 20 Jan 2013
Lilypie Pregnancy tickers

Khai & Firdaus 31st March 2012

Khai & Firdaus 31st March
Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Wedding tickers

Barakallah laka, wa barakallahu alaika wa jamaa bainakuma fi kulli khair 31st March 2012
Daisypath Wedding tickers

Engangement Day

Engangement Day
Daisypath Anniversary tickers

Monday, July 16, 2012

ehem..ehem..entry selepas lama menyepi.

Salam,

Lama dah tak update kat sini.
Bukan apa. Since detect pregnant 5weeks hari tu.
Maka start la segala pregnancy sickness ku. huhu.
So sepanjang tu memang takde maknanyalah nak update2 blog ni.
Banyak prep wedding review hari tu tergendala.
InsyaAllah akan cuba update sikit2 lepas ni.

Now da 13weeks 1day. Dah lepas trimester pertama
Sickness da ok sikit. Still muntah2 lagi. Perut masih meragam sikit2 lagi.
Cume berkurang la.
Kalau sebelum ni muntah je confirm takde tenaga dah pastu.
Sekarang da ok sket. cuma kene berehat la pastu. Sebab perut da rasa tak selesa kan.

Kata orang bila kita mengandung baru kita tahu macam mana rasa emak mengandungkan kita dulu.
Betullah tu. Banyak yang saya belajar sepanjang pregnancy sickness.
Kalau masa sebelum mengandung kita bebas nak makan apaaaaaaaaaaaaaaa sahaja.
Haaaaaaaaaaaa masa mengandung kau jangan harap la kan.
Penjagaan pemakanan sangatlah penting.

Antara yang saya tak boleh makan :
- makanan yang masam
- makanan yang berminyak
- milk-based food
- makanan yang pedas
- makanan yang tawar/pahit
- makanan  yang ada perisa tambahan

Haaa banyak kan. Semua makanan tu kalau makan sure muntah atau perut meragam atau sakit.
Sudahnya lepakk.

Even air masak pun saya tak boleh nak telan.
Air manis je yang bole lalu kat tekak ni.
Harap2 takde la kene kencing manis nanti.
Setakat hari ni da 2 kali kene masuk air sebab badan terlalu lemah.
MC pun dua kali. sekali tu dapat MC seminggu, hehe
Pergi klinik toksah cakap tah berapa kali tah.
Series tak mudah mengandung ni.
Time2 ni la kita appreciate time kite sehat bole makan apa sahaja dulu.

Harap2 lepas ni ok la badan ni.
Tadi pergi check up Hb ok 12.8. Berat je xcukup naik lagi 200g lagi.
Untuk pengetahuan Hb kene 11 ke atas. Dan berat kene naik 500g setiap bulan.

Target lepas ni saya kene makan buah dan sayur2ran banyak2.
Cuba untuk minum air masak banyak2 lepas ni.
Dan makan banyak2.

Bile da betul2 ok akan mula buat review balik sikit2 lepas ni.

Ok semua cheers :)


3 comments:

baby lydia said...

jaga bby tue..jgn lupe create tudung tuk dya iyer... :)

ka-ii said...

insyaAllah..kalau kesihatan mengizinkan lepas ni. nak jahit macam2.

(''_'') said...

t.cre dear...anggapla ianya nikmat yang terindah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...