Followers

20 Jan 2013

Waiting for my baby 20 Jan 2013
Lilypie Pregnancy tickers

Khai & Firdaus 31st March 2012

Khai & Firdaus 31st March
Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Wedding tickers

Barakallah laka, wa barakallahu alaika wa jamaa bainakuma fi kulli khair 31st March 2012
Daisypath Wedding tickers

Engangement Day

Engangement Day
Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, September 12, 2012

Tutorial : Hydrangea Felt Flower Hand Bouquet

Salam Semua, Seperti yang dijanjikan saya akan menghabiskan stock felt balance dari kahwen hari tu.
So semua felt akan di buat bunga untuk hand bouquet.
Saya akan jual hand bouquet tu.
Setiap minggu saya akan buat satu InsyaAllah.
Dan setiap minggu lain2 bunga.
Siap je saya jual.
Kalau nak bole emel saya ye khaiamany@gmail.com

Okay minggu lepas saya buat Hydrangea Felt Flower.
Ni lah hasilnya....
Hydrangea Felt Flower Hand Bouquet.
Lambat sket siap sebab weekend ada open house and busy kemas rumah.

Kat sini nak share sedikit tutorial dari saya yang saya alter sikit la. 
Sumber asal dari sini.. http://americanfeltandcraft.wordpress.com/2011/11/07/felt-hydrangea-bridal-bouquet-tutorial/



1) Mula2 ukur felt size 1.5inch x 1.5 inch. Kalau nak besar buat la 2inch. Terpulang. 
Lepas tu potong felt tu ikut ukuran.
1.5 inch x 1.5 inch
2) Gunting setiap penjuru sedikit. Jangan sampai tengah. Tengah biar kosong.
Gunting setiap penjuru

3)Lepas tu gunting sedikit di setiap bucu. Macam dalam gambar bawah ni. Sorry gambar blur sket. Terbalik pulak tu. Hihi. Tapi faham kan..
Add caption


4) Ni hasilnya bila da gunting setiap bucu.


5) Buat step 1-4 untuk warna hijau jugak. Hijau ni konon2 daun die. Nak letak bahagian bawah. Saya buat dalam 12 keping warna hijau.
Add caption

6) Lepas tu cankungkan pearl pada dawai putih yang lembut sket kat tengah2 felt tadi. Yang ni saya lupa ambil gambar. Basically saya buat lubang kat tengah pakai pin baby tu. Lepas tu baru masukkan dawai tu. Ni hasil da siap letak pearl.




7) Lepas tu renyukkan felt yang dah letak pearl tu macam dalam gambar tu. Tujuan kite renyukkan kan nak bagi effect wrinkled sket. Kalaul x keras kejung je nampak bunga tu.


8) Ni hasil yang dah direnyukkan..




9) Ni hasil untuk color purple plak. Saya buat 2 tone untuk color purple. Lepas dah renyukkan saya lilit 3 bunga skali guna selotep gam tu yang color putih tu. Apetah nama dia. Bila kita lilit 3 bunga skali senang sket nak bentukkan jadi HB. Dan batang die jadi keras la sket.


10) Tadaaa...siap. Magic kan. Bahagian pemegang die saya lilitkan felt color hijau. Plan nak letak rbibbon kat pemegang die. Tapi tengah pikir2 lagi ribbon color ape sesuai.


Total bunga yang saya guna purple+hijau dalam 74 kuntum jugak la. Kalau nak lagi besar buat banyak lagi. HB ni kecik sket. Kalau banyak lagi besar la sket. Tapi stok purple da habis pulak. So ni je la yang mampu.

Inilah hasil Hydrangea Felt Flower saya.

Kalau siapa2 berminat saya jual dengan harga RM50.



Okay ini next project HB saya.

Camelia Felt Flower. 
Tunggu minggu depan ye.






4 comments:

Nn said...

arghhhh cantiknye!!
tq sbb buat tutorial

nuha hayati said...

Sgt cantik la kaii..jelesnye!!!

Cik Saila said...

cantiknyaaaa..first time tgk hydrangea dari felt..sgt,sgt,sgt teruja :D thx sbb bg tutorial! :D

ka-ii said...

hihi. thank you. sedih xdpt notification kt emel. nasib cek ade comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...