Followers

20 Jan 2013

Waiting for my baby 20 Jan 2013
Lilypie Pregnancy tickers

Khai & Firdaus 31st March 2012

Khai & Firdaus 31st March
Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Wedding tickers

Barakallah laka, wa barakallahu alaika wa jamaa bainakuma fi kulli khair 31st March 2012
Daisypath Wedding tickers

Engangement Day

Engangement Day
Daisypath Anniversary tickers

Friday, September 21, 2012

Tutorial : Camelia Felt Flower Handbouquet

Salam semua,

Seperti yang dijanjikan new tutorial untuk felt flower HB,

Tutotial asal diambil dari sini. Macam biasa la alter sikit supaya bersesuaian untuk buat HB.
Bunga ni agak leceh sikit nak buat sebab byk kene menjahit.
Tu yang saya ambil masa lama nak siapkan.

1) Mula2 print kan template bunga camelia ni dari link yang saya bagi kt atas tu. 
Ada 2 saiz yang saya ambil. Kalau kat template tu ada beberapa saiz saya ambil yang no 2 dan 3.
Tak besar sangat tak kecik sangat.



2) Lepas tu lekaplah template tu dekat felt dan gunting. 
Bahagian tengah die saya xgunting ikut garisan exactly. 
Sebab kalau tak lubang die akan jadi telalu besar. 
Susah nak letak pearl nanti. 
So saya buat lubang sikit - pakai gunting je.


3) Lepas tu saya gunting bahagian bucu yang 6 tu.
Nampak tak garisan kat bahagian tengah yang sepatutnya saya potong tu.


4) Ni kalau di terbalikkan. 
Kecil je kan lubang tengah tu.

5) Haa guntinglah banyak2 macam ni


6) Lepas dah gunting tu. Bucu yang 6 tu kene dijahit.
Jahit jelujur je.
Tapi bahagian lubang tengah tu jangan dijahit. 
Kat situ kita nak letak pearl.


7) Ni close up jahitan jelujur tu. 
Jangan lupa jahit jelujur kat bahagian yang ada garisan yang kita lekap tadi.
Sebab tu akan jadi bahagian bawah. 
Kalau tak nanti tak elok plak kesan2 lekap ada bahagian atas kan.

8) Ni hasil yang banyak2 di jahit.
Seriously it takes time.
Silalah bersabar menjahit ini ye.


9) Kemudian masukkan dawai putih dalam lubang pearl. 
Dan bengkokkan macam kat bawah ni.
Then curl kan dawai tu. LUpa ambil gambar.
Tapi faham kan?


10) Lepas tu masukkan kat celah lubang bunga tadi.
Owh jangan lupa tindih kan 2 saiz bunga sekali baru masukkan pearl.

11) Jadilah macam ni.


12) Lepas tu supaya bunga tu tak bergerak2 kat dawai tu,
Saya gamkan bahagian bawah bunga guna gam panas. 
Nampak tak2 gambar bawah ni.
Sorry terlupa amik gambar masa gam tu.
Da assemble baru teringat.
Da gam semua baru assemble semua bunga untuk jadi HB.


Haaa yang sebenrnya bahagian pemegang tu saya tak siapkan lagi.
Now tengah jahit for next Hb. Tamak kan.
Yang ni pun tak siap lagi dok siapkan yang lain.
Gambar full HB ni pun lupe nak ambil.
Bile tah nak siap decorate pemegang die ni. Masa masa!
InsyaAllah saya cuba siapkan holder die secepat mungkin dan akan upload gambar nanti.
Saya akan jual bunga ni nanti dengan harga RM60. Mahal sikit sebab jenuh jahit bunga ni.

Ok sampai sini sahaja.
Later saya upload ye.

Thursday, September 20, 2012

2nd Kawa-ii Shop Giveaway

Salam semua,

Bulan ni kami baik hati nak sedekah.
So siapa berminat boleh join our 2nd giveaway..
Tak susah pun.


FB link : http://www.facebook.com/kawaiishopblog

Wednesday, September 19, 2012

Kawa-ii Shop Giveaway


Sila lah join.
Dari FB : http://www.facebook.com/kawaiishopblog

Tuesday, September 18, 2012

5months and 2weeks

Salam semua,

Hari ni cerita perihal pregnancy pulak sebab HB tutorial belum siap kerana HB belum siap.
Tinggal part holder die je xsiap. Kalau dapat Siapkan malam ni esok saya up tutorial ye.

- Last week pergi check up nurse kata kene repeat minum air gula. Whattttt!!!!
Part ni yang aku malas nak dengar. End of October nanti. SO saya pun saja tanya nurse kalau nak pergi minum kat private boleh tak sebab private klinik punya air gula sedap ade perisa. And nurse kate BOLEH!! yeay!! Just bawak je result pergi klinik nanti.

- Berat naik 2.7kg. Lebih dari yang sepatutnya 0.5kg/month. Haha nurse macam nak marah tapi die kate okla faham lepas raya kan. Makan macam2.

- HB pulak turun. 10.3mg dari yang sepatutnya 11mg. Yang ni die marah. Die bagi 4 vitamin - Iron, Acid Folic, Bcompleks and Vit C. Die pesan suruh makan makanan berzat besi banyak2. Kurangkan karbo blabla.

Saya tanya kalau HB rendah kenapa?. Rupanya kalau Hb rendah maksudnya Hemoglobin kurang. Hemoglobin kan bekalkan Oksigen ke seluruh badan. So kalau kurang meaning baby xcukup oksigen. Bila baby tak cukup oksigen boleh sebabkan baby lahir tak cukup bulan, mati selepas lahir, baby tak membesar apetah lagi. Ada dalam buku merah. Boleh cek. Wuuu yang tu saya seriau. Ok lepas tu balik terus beli sayur, kerang. ikan, ayam, ikan bilis banyak. Luckyly hubby pun dah bole makan sayur tu skali. Takdela terkulat2 saya nak makan sorang2.

Tapi yang sedihnya Iron tablet tu saya tak boleh telan sangat. Kadang2 lepas makan je muntah2. Kadang2 tak pulak. Nurse kata minum dengan air suam. Saya try minum dengan air panas betul Alhamdulillah Ok. Tapi make sure lepas makan ubat tu terus tidur. Bagi die turun dulu. Lepas sejam lepas tu baru boleh makan.Macam tu ok sket. cuma akan ada loya2 sket. Tapi okla asalkan xmuntah.

- Selepas mendapat inspirasi dari beberapa blog yang jual quilt for baby, saya bercadang nak jahit quilt untuk baby. Beli material cotton panel dari MayMay Shop. Saya beli 4 kain panel 1 kain flannel. Kain panel ni memang size khas untuk buat quilt baby. Size die less than 1M. Dah survey2 kat blog2 lain yang jual kain panel MayMayShop paling murah. RM25/panel. Mula2 ingat nak beli direct US, owh ye kain panel ni biasanya designer design dari US, tapi lepas kire cost shipping semua, macam tak berbaloi. So beli kat Malaysia je.

Sekarang MayMayShop ada buat giveaway sampai 30/09/12 ni. So do visit her FB or blog for details.

Ni antara kain panel yang saya beli :




Selamber kan beli color pink walaupun belum tahu gender baby lagi. Haha nasibla. Kalau baby boy pun die kene pakai jugak quilt ni. Mummy dah jahit. Jangan nak ngade. 

Sebenarnya saya bukan reti sangat nak jahit quilt ni. Tengok tutorial macam senang. So tengok je la hasilnya nanti. Kalau jadi saya buat tutorial kalau tak jadi diam2 je.

Sementara tunggu panel ni sampai nak cari material for batting. Ingat nak cari fiber dan kekabu. 1 panel pakai fiber 1 panel pakai kekabu. Kekabu comfy sket. Sian baby i tido kalau tak comfy. Yang pakai fiber untuk buat alas kat rocker. Siapa baik hati ada pokok kekabu nak bagi i for freee.... Tak nak beli. (Save cost sikit) hihi.

- Ahaa siapa2 cari rocker murah i dah jumpa. Beli kat Safiyyah Osman. Die kumpul order ramai2 dan beli secara borong so boleh dapat murah. Saya beli beberapa barang lain dengan die jugak. Macam romper and travel bag. Bulan 10 nanti dapat. Bolehla kalau siapa2 nak order. Die bukak order sampai akhir bulan September ni. Ni link blog dia http://sweetlikekisses.blogspot.com/.


Ni rocker yang saya beli :

Ni diaper bag yang saya beli.

- Lagi 2 minggu kene jumpa nurse lagi sebab die nak monitor Hb. Harap2 naiklah pliss.

- Berat saya naik tapi badan segini jugak. Tak gemuk pun. Perut je membesar. Alahai..

- Sekarang da rasa baby gerak2. Esp kalau hubby baca quran kat die mesti die gerak kuat2. Dan bila lapar die pusing2 sampai kita naik geli.

- Excited nak tau gender baby. Tapi cuak jugak.

- Kalau sesiapa nak pergi kelas atenatal bole tengok FB Hosp An nur. Cost die RM30/couple. Tapi tak berapa complete sebab takde terang untuk masa deliver nanti. Macam mana nak teran. Kalau nak lagi complete bole tengok DEMC Specialist Hospital Shah Alam website. Kursus die complete ada semua.

Cer tengok ni :

8.30 am - 9.00 amRegistration & Ice-breaking Session
9.00 pm - 9.45 amNutrition During Pregnancy” by Nutritionist
9.45 am - 10.45 amPregnancy & Labour Process” by O&G Consultant
10.45 am - 11.00 amTea Break
11.00 am - 11.30 amPain Relief” by Anaesthetist
11.30 am - 12.30 pmCare of Newborn” & “Effective Baby Massage ”by Paediatrician
12.30 pm - 1.00 pmHospital Tour to Labour Room, Operation Theatre & Maternity Ward
1.00 pm - 2.00 pmLunch Break & Solat
2.00 pm - 2.30 pmActivities & Games
2.30 pm - 4.00 pmSuccessful Breastfeeding “ by Pn. Jasmeen Tay Abdullah
4.00 pm - 5.00 pmBreathing Techniques During Labour” by Physiotherapist
5.00 pm - 5.30 pm"The Importance of Post Natal Care"
5.30 pmAdjourn

Bayaran die RM120/couple. Ada makan semua. Kalau di An Nur dia utamakan mummy yang buat checkup kat situ. Kalau ada kosong baru die open. Tapi DEMC tak payah. Sesiapa pun boleh join.

Tarikh dia pun ada banyak. Boleh tengok dekat website dia. 

Husband yang survey semua ni. Rajinkan dia. Dia kata kelas ni penting especially untuk deliver nanti. Kalau betul semua InsyAllah 2 kali teran je baby dah keluar. Tak tau lah kan. So we are excited to go for this class.

Wee!

Cukup sahaja untuk hari ini.

Tata~

Wednesday, September 12, 2012

Tutorial : Hydrangea Felt Flower Hand Bouquet

Salam Semua, Seperti yang dijanjikan saya akan menghabiskan stock felt balance dari kahwen hari tu.
So semua felt akan di buat bunga untuk hand bouquet.
Saya akan jual hand bouquet tu.
Setiap minggu saya akan buat satu InsyaAllah.
Dan setiap minggu lain2 bunga.
Siap je saya jual.
Kalau nak bole emel saya ye khaiamany@gmail.com

Okay minggu lepas saya buat Hydrangea Felt Flower.
Ni lah hasilnya....
Hydrangea Felt Flower Hand Bouquet.
Lambat sket siap sebab weekend ada open house and busy kemas rumah.

Kat sini nak share sedikit tutorial dari saya yang saya alter sikit la. 
Sumber asal dari sini.. http://americanfeltandcraft.wordpress.com/2011/11/07/felt-hydrangea-bridal-bouquet-tutorial/



1) Mula2 ukur felt size 1.5inch x 1.5 inch. Kalau nak besar buat la 2inch. Terpulang. 
Lepas tu potong felt tu ikut ukuran.
1.5 inch x 1.5 inch
2) Gunting setiap penjuru sedikit. Jangan sampai tengah. Tengah biar kosong.
Gunting setiap penjuru

3)Lepas tu gunting sedikit di setiap bucu. Macam dalam gambar bawah ni. Sorry gambar blur sket. Terbalik pulak tu. Hihi. Tapi faham kan..
Add caption


4) Ni hasilnya bila da gunting setiap bucu.


5) Buat step 1-4 untuk warna hijau jugak. Hijau ni konon2 daun die. Nak letak bahagian bawah. Saya buat dalam 12 keping warna hijau.
Add caption

6) Lepas tu cankungkan pearl pada dawai putih yang lembut sket kat tengah2 felt tadi. Yang ni saya lupa ambil gambar. Basically saya buat lubang kat tengah pakai pin baby tu. Lepas tu baru masukkan dawai tu. Ni hasil da siap letak pearl.




7) Lepas tu renyukkan felt yang dah letak pearl tu macam dalam gambar tu. Tujuan kite renyukkan kan nak bagi effect wrinkled sket. Kalaul x keras kejung je nampak bunga tu.


8) Ni hasil yang dah direnyukkan..




9) Ni hasil untuk color purple plak. Saya buat 2 tone untuk color purple. Lepas dah renyukkan saya lilit 3 bunga skali guna selotep gam tu yang color putih tu. Apetah nama dia. Bila kita lilit 3 bunga skali senang sket nak bentukkan jadi HB. Dan batang die jadi keras la sket.


10) Tadaaa...siap. Magic kan. Bahagian pemegang die saya lilitkan felt color hijau. Plan nak letak rbibbon kat pemegang die. Tapi tengah pikir2 lagi ribbon color ape sesuai.


Total bunga yang saya guna purple+hijau dalam 74 kuntum jugak la. Kalau nak lagi besar buat banyak lagi. HB ni kecik sket. Kalau banyak lagi besar la sket. Tapi stok purple da habis pulak. So ni je la yang mampu.

Inilah hasil Hydrangea Felt Flower saya.

Kalau siapa2 berminat saya jual dengan harga RM50.



Okay ini next project HB saya.

Camelia Felt Flower. 
Tunggu minggu depan ye.






Friday, September 7, 2012

lalala...dah terbeli.

Ok sebab saya bosan dah tak tau nak buat apa.
Saya pergi melawat MilkADeal (sila Google) daaaaaaaaannn...

Saya TER beli ini...


Tak mampu nak beli yang besar2 dan mahal tu. 
Ada yang ni buat permulaan jadila kan.
Murah je.

Semangat berkobar2 ni nak menjahit.
Macam2 nak jahit for baby.
Nak jahit blanket and pillow baby.
Nursing cover for me juga.
Benda simple2 bolela jahit sendiri kan.
Tak payah beli. Jimat sikit.
Tapi yang sodihnya delivery will be only start on 2nd October.
Lalala lamanyaaa.

Nuw dah start menjahit felt flower semula.
Kene habiskan stock felt balance dari wedding hari tu.
Plan nak buat HB and jual. Kalau ada yang nak beli lah.
Apa-apa pun kene habiskan jugak stock felt tu.


Nway dekat MyDeal.com.my tengah sale benda ni.


Nak sangat beli.
Sebab tak plan nak beli Baby cot tu. 
Plan nak beli rocker je.
Tak taula ni category murah ke mahal. 
Sebab tak pernah survey lagi harga2 rocker ni.
Tapi hold dulu kot. Masih lagi saving tuk baby.
By 7th month nanti baru start beli.


My pregnancy dah 5months!
Macam tak percaya.
Masih lagi perit je yang membesar.
Tapi still org kata kecik.
Badan tak naik pun.
Kadang2 tegang je perut tu.
Nak berdiri tegang pun payah.
Jalan kene membongkok. Macam orang tua pun ada.
Series penat. Lagi2 kalo sambil buat kerja macam memasak ke.
Letih sungguh.
Selera makan makin bertambah but it happens saya selalu takde makanan tuk dimakan.
Especially dalam lab.
Lapar yang amat. Sedih tol.


Oraits weekend ni nak buat scrap book for baby andddd
Jahit felt flower.


Semangat!!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...